Marquis Los Cabos Hotel

Location:

Los Cabos, Baja California Sur, Mexico

Year:

2004

Area:

452,084 sq ft.

Status:

Built

 

The contemporary architecture uses large walls, gardens and internal corridors that blend into the desert surroundings where guests can relax and find spiritual calm.

The lobby has a reflecting pool that merges into the sea horizon, and its water overflows as a 20-meter-tall water curtain.

The El Suspiro bar is a little way down from the lobby and looks out onto the curtain of water and the sea; it is attached to the Dos Mares restaurant, with a terrace offering a sea view for 50 guests, that is connected by exterior walkways to the wine cellar, cigar room, conference rooms and banqueting halls with an 800-person seating capacity.

A series of wide vestibules and corridors lead down to the state-of-the-art business center; service is provided to all areas with the large kitchen and storerooms located on the same level. This area connects to the laundry, bathrooms, dressing rooms and staff canteen accessed through the covered parking lot.

At both ends of the hotel complex two large infinity swimming pools connect visually to the sea; between these two pools there are walkways and green areas that include seven villa modules on the lower and upper levels, with a total of 24 luxurious villas, each with a private pool and terrace. The outside areas at the beach level are linked to the nucleus with a semi-circular swimming pool. Beside a sunbathing deck and snack bar, a small reservoir is attached to the main pool in order to collect the curtain of water falling from the lobby level.

The service facilities—the water treatment and desalination plant and maintenance area—are all located at the beach level.

We blended the building into its environment by using clear and ocher colors, as well as sea sand, river stone, wooden stakes, palm trees and cacti in the corridors, lobby areas and exteriors.

 

Architectural Project:

Jacobo Micha Mizrahi

Collaborators:

Diseño Remodelación 2015:
Enrique Gutierrez, Jessica Steiner Durán.

Construction:

Archetonic

Photography:

Rafael Gamo

 

<

1/19

>